Städar vi för mycket?

Städar vi för mycket?

Är renlighet att skylla på allergier?

Dagens hygienkrav är mycket höga och har hjälpt oss att leva hälsosammare liv. Många tror dock att dagens besatthet av renlighet är orsaken till spridningen av allergier: Modern hygien har minskat vår exponering för bakterier – både dåliga och bra bakterier som stärker vårt immunförsvar. Det är därför vi är mer mottagliga för allergier, iallafall enligt teorin.

Men det är inte så lätt att säga. Många faktorer spelar roll för utvecklingen av allergier. Forskning tyder på att exponering för bakterier bara är en av dem. Andra faktorer inkluderar matvanor, brist på motion, vår miljö eller genetik.

Varför är hygien viktigt?

Det handlar om att begränsa eller förhindra spridning av sjukdomar. Detta är särskilt viktigt för riskgrupper, som spädbarn eller äldre.

Är vi för rena?

Nej. Det är mycket viktigt att ha höga hygienkrav, både personligen eller hemma. God hygien innebär att undvika infektioner och förhindra att de sprids. Det handlar inte om att leva smutsfritt, och hygien innebär inte tvångsmässig rengöring. Det handlar om att förhindra spridning av bakterier vid vissa tidpunkter, på vissa platser och situationer, när det verkligen gäller. Detta är till exempel fallet i följande situationer:

  • när du lagar mat
  • efter att ha gått på toaletten
  • efter att ha snutit dig
  • om du är sjuk

Kan ett hem verkligen vara sterilt?

Oavsett hur mycket du städar kommer ditt hem aldrig att bli bakteriefritt och därför sterilt. Bakterier förökar sig bara för snabbt.

Förstärker exponering för bakterier immunförsvaret?

Under de första åren av livet lär sig kroppen genom kontakt med bakterier hur den ska försvara sig mot dem. Allt eftersom livet fortskrider är det viktigt att upprätthålla en balans mellan bra och dåliga bakterier så att immunförsvaret fortsätter att tränas för att hantera olika saker. Om denna balans rubbas kan immunsystemet överreagera även på ofarliga bakterier.

Det betyder att du också ska gå ut och bli smutsig. Ändå bör kontakten med skadliga bakterier minskas så mycket som möjligt, eftersom det finns många farliga bakterier och virus där ute som permanent kan skada kroppen.

Ska vi vara mer avslappnade i frågan om hygien?

Det kan bli farligt. Skadliga bakterier kan hittas var som helst, vare sig det är i jorden, på toaletten, i kylskåpet eller på datorns tangentbord. Det beror som sagt alltid på situationen. Om jag vill förbereda något att äta bör jag absolut tvätta händerna. Också när jag kommer ut från toaletten. Men du behöver inte överdriva det. Sterilitet är som sagt inte möjligt, men renlighet skyddar mot sjukdomar, oavsett om det är förkylning eller salmonella.

Slutsats: hygien är viktigt i vissa situationer, men man bör inte överdriva, annars blir hygienen ett tvång och livskvaliteten blir lidande som följd.

Alla våra ekologiska rengörings- och rengöringsmedel.