Soffan och dess kuddar - vilket är det bästa sättet att rengöra dem på?

Soffan och dess kuddar - vilket är det bästa sättet att rengöra dem på?

Målet är enkel, snabb och effektiv rengöring och uppfräschning. Om soffa & co rengörs regelbundet undviker du att det bildas damm och kvalster i tygerna och därmed allergier.

Vi spenderar alla mycket tid på soffan. (Har du någonsin funderat på hur mycket?) Det är också ofta det första du ser när du går in i ett hem. Vi använder dem vid en mängd olika tillfällen, från att bjuda över vänner på kaffe, äta ett mellanmål framför tv:n, till att titta på en film insvept i en filt med en varm kopp kaffe. En regelbundet städad och omhändertagen soffa innebär också ordning och reda i huset. Detsamma gäller prydnadskuddar, som inte bara används till dekoration utan verkligen används för att sova. Regelbunden rengöring är viktigt, särskilt om du har barn. Detta för att förebygga allergier.

Även om du köper en fläckbeständig soffa måste den förr eller senare rengöras. Tyvärr är det få moderna soffset som har en avtagbara fodral som helt enkelt slängs i tvättmaskinen. Här är några rengöringsprodukter som kommer att få din soffa ren igen:

  • Rätt dammsugning är viktigt. Missa inte hörn och ta bort hår, smuts och smulor som kan ha fastnat på fibrerna.
  • Förbered en tvättlösning för att rengöra soffan. Ta en hink med ca 2 liter varmt vatten och saften av en hel citron. Tillsätt två matskedar bakpulver och blötlägg en mikrofiberduk. Testa soffan på ett osinligt område (som baksidan) för att säkerställa att den inte bleks. Sen är det bara att köra! Bakpulvret löser upp fläckarna medan citronen fungerar som desinfektionsmedel och blir av med kvalster. Slutligen hjälper en andra rengöring med en ren trasa indränkt i teträd eller eukalyptusolja. Detta kommer att hjälpa till att bli av med dessa irriterande små djur på ett säkert sätt.

Dessa två enkla tips gäller alla tyg- eller mikrofibersoffa. För läder bör du ta ett annat tillvägagångssätt:

  • Dammsug soffan och torka sedan av med en fuktig trasa.
  • Blanda vinäger och vatten (1/2 kopp vinäger per liter vatten) och fukta en trasa med det. Torka av hela soffan med den. Efter det, använd igen en ren trasa med tea tree- eller eukalyptusolja för att bli av med kvalstren.

Låt oss nu se vad du kan göra för kuddar.

Det här är faktiskt ett väldigt komplicerat ämne (förutom syntetiska material som bara kan slängas i tvättmaskinen). Det finns dock några enkla men effektiva verktyg du kan använda. Först: läs etiketterna och följ de speciella skötsel- och rengöringsinstruktionerna. Då är det viktigt att skilja på olika material (fjädrar, latex eller syntetmaterial).

  • Fjädrar: Kuddar med fjädrar är de svåraste att behandla. Det är bäst att sänka dem i ett badkar med kallt vatten där det tidigare har tillsatts ett ⅕ glas citronsaft och en näve grovt salt i och låt dra över natten. Skölj dem sedan väl och låt dem lufttorka (det är bäst att göra detta på sommaren). Slå på kuddarna några gånger under torkning för att lossa fjädrarna och sprida ut dem väl.
  • Latex: Undvik att salta detta material till varje pris eftersom det kan förstöra kuddarna. Bättre att blötlägga dem över natten i kallt vatten med en halv kopp vinäger. Låt dem sedan lufttorka.
  • Syntetiska kuddar: Med detta material måste du anstränga dig minst. Släng det bara i tvättmaskinen. Se till att tvätta kallt annars kommer kuddarna att krympa. Istället för tvättmedel, tillsätt ¼ kopp vit vinäger till tvätten. På så sätt blir dina kuddar alltid rengjorda och desinficerade, nästan som nya.