Smart energibesparing i hemmet

Smart energibesparing i hemmet

Allt omkring oss blir dyrare och dyrare, energipriserna skjuter i höjden och klimatet lider under de senaste årens stora påfrestningar. Många frågar sig – hur kan jag göra mitt bidrag och förbättra min egen energibalans?
Med våra tips för att spara energi i hushållet klarar du energikrisen bättre – det är bra för miljön och din plånbok!

1.) Wash going on?
Nuförtiden har tvättmedel redan så bra tvättkraft att du med säkerhet kan klara dig utan förtvätt - baserat på tre tvättcykler per vecka kan du enkelt spara upp till 35 kilo CO₂ och 150kr per år. För övrigt:

  • Halvladdade tvättmaskiner använder samma mängd vatten och el som fulla, så fyll alltid tvättmaskinen så gott du kan och välj om möjligt Eco-läge - detta tar längre tid, men använder mindre vatten och el och uppnår samma rengöringsresultat som andra program.
  • Du kan också effektivt minska din energiförbrukning genom att välja rätt tvätttemperatur: Med ett effektivt tvättmedel blir lätt till normalt smutsad tvätt fläckfritt ren även vid en tvätttemperatur på 30 °C - 40 °C - och den som tvättar i 40 °C istället på 60 °C , kan se fram emot energibesparingar på 35 till 40 %!
  • Om du dessutom tvättar sängkläder och handdukar i 60 °C istället för 90 °C kan du spara mycket även här, eftersom tvättar i 60 °C drar hälften så mycket el som de på 90 °C och är helt tillräckliga för det bästa säkerställa hygien och renlighet.
    Så om du vrider lite på temperaturhjulet gör det stor skillnad!

    Ett speciellt knep på slutet: Om du förbehandlar envisa fläckar på dina älskade textilier med ett kraftfullt, ekologiskt fläckborttagningsmedel , blir du av med smutsen på bara en tvätt och behöver inte tvätta igen.

2.) Dry, dry Baby - torka tvätten ordentligt
Även om det är en extremt praktisk hjälpreda för hushållet så är torktumlaren också en riktig energislukare!

  • Det är därför mycket energibesparande att tvätta på torkställningen på det klassiska sättet att torka. Planera din vecka framåt och schemalägg tvätten så att den passar dina planerade aktiviteter, så att du inte behöver spontantorka tvätt, vilket är när du bara är alltför glad över att använda den praktiska torktumlaren.
  • Om du väljer ett omfattande centrifugeringsprogram när du tvättar i förväg kommer din tvätt att torka ännu bättre i luften efteråt. Genom att klara dig utan torktumlaren kan du inte bara spara upp till 385 kilo CO₂, utan också upp till 180 kr per år.
  • För alla som inte klarar sig utan en torktumlare har vi några ytterligare tips redo: Satsa om möjligt på en värmepumpstork när du köper den, eftersom den drar upp till 70 % mindre el än en kondenstork. Var också uppmärksam på effektivitetsklassen och välj klass B eller en över den. I likhet med tvättmaskinen bör du bara slå på din torktumlare när den är fulladdad.

    Ett riktigt insidertips som många användare av torktumlare inte känner till: naturliga torkkulor kan användas i upp till tusen torkcykler, de fluffar upp tvätten under torkning, låter luften cirkulera bättre och minskar därmed torktiden med upp till 40 % - ett naturligt sätt att spara stora mängder energi!

3.) Diskning – man eller maskin?
Det är en vanlig missuppfattning att diska för hand är mer energieffektivt än att använda diskmaskinen – om du inte försköljer disken under kranen och laddar diskmaskinen full är diskmaskinen faktiskt mer effektiv!

  • I princip gäller följande: Med rätt disktabs är normalt smutsad disk hygieniskt ren vid 30 °C - 50 °C! Eftersom diskmaskiner använder mest energi för att värma upp diskvattnet kan du redan nu spara med denna lilla förändring.
  • Om din diskmaskin har ett Eco-läge, se till att använda det – det tar lite längre tid men lönar sig verkligen i form av elräkningar.
  • Många anser att diskmaskinen är en plats för renlighet, men kalk-, mat- och fettrester samlas snabbt i maskinen, vilket inte bara är ohygieniskt utan också minskar effektiviteten i diskmaskinen. Detta kan du effektivt motverka med regelbunden användning av maskinrengöringsmedel.
  • Silen för rester kan också bli en riktig kraftslukare! Om det samlas för mycket matrester där kan det bli igensatt, vilket gör att diskmaskinen använder mer energi för att pumpa ut vattnet. Även här kan du spara mycket el med regelbunden rengöring och låta din maskin glänsa i ny prakt igen.

4.) Hellre Hulk än Kalk!
Vi använder många hushållsapparater varje dag: kaffebryggaren väcker oss på morgonen, diskmaskinen gör mycket tråkigt arbete för oss, medan tvättmaskinen och strykjärnet tillåter oss att bära helt rena kläder. Vi vet alla att dessa behändiga enheter bör avkalkas regelbundet, men ärligt talat – vem håller egentligen fast vid det...?
Men om du vill spara energi kan detta enkla tips hjälpa dig mycket, för visste du att apparater med kalk använder mer energi? Med naturliga avkalkningsmedel tas den irriterande kalken bort på nolltid alls och du slösar ingen onödig energi på dina dagliga hushållssysslor.

Ett ytterligare energispartips: att koka vatten i en (avkalkad ;) ) vattenkokare är effektivare än att koka det på en elektrisk spis!

5.) Människans bästa vän - kylen
De flesta kylskåp är inställda mycket kallare än nödvändigt - i allmänhet är inställning 1 eller 2 på de flesta kylskåp tillräckligt för att kyla din mat. Med rätt förvaring av din mat, till exempel i miljövänliga bivaxinpackningar , och att välja rätt fack, kan du optimalt utnyttja potentialen i ditt kylskåp:

  • Det är en temperaturskillnad på upp till 6 grader mellan kylens olika fack, där det övre facket blir varmare då kall luft sjunker.
  • Vid cirka 8 °C är det övre facket perfekt för förvaring av ost, rester och rå skinka. Mittfacket är runt 5 °C, varför mejeriprodukter som yoghurt, ostmassa och mjölk känns extra bra här. Det nedersta facket är det kallaste runt 2 °C, det är här du ska förvara fisk, kött och andra lättfördärvliga livsmedel. I färskhetsfacken, som är åtskilda från de andra facken med en glasruta, är det runt 8 °C, så de är idealiska för frukter som bär och körsbär samt grönsaker som sallad, svamp och morötter.
  • För att hålla rätt temperatur, låt varm mat svalna innan du ställer den i kylen - att kyla ner den igen drar onödig energi och skapar kondens.
  • Du bör inte heller lämna kylskåpsdörren öppen för länge för att undvika att värme och fukt tränger in – det sparar elektricitet och frysen fryser mindre snabbt.
  • Du bör också tina upp nämnda frysfack regelbundet, eftersom överskott av is ökar strömförbrukningen och frysfacket kan arbeta mycket mer effektivt utan överflödig is - du kan också kombinera detta med rengöring av kylskåpet , så att din mat är perfekt hygienisk.

Det är ofta bara små förändringar som har stor effekt – implementerar du våra energispartips kan du inte bara avlasta miljön, du kan även minska dina energikostnader!